Szoftverfejlesztés, webfejlesztés

90-es évek és a Világháló

2020. április 24. 17:42 - FrKzLrD

ball-shaped-blur-close-up-focus-346885.jpg

1990-es években a fejlődés minden területen felgyorsult. A hálózati technológiák rohamos fejlődése, a PC tömegtermékké válása a magánemberek számára is lehetővé tette a számítógépek használatát. A robbanásszerű fejlődésre az objektum orientált technológiák, komponens szemlélet, szabványok kialakulása és alkalmazása és az egyre összetettebb fejlesztői környezetek próbálnak választ adni.

Az elektronikus levelezés után a hírcsoportok is népszerűek lettek, majd 1992-ben az eszközök elterjedésének köszönhetően megszületett a világháló, aminek köszönhetően a számítógépekhez nem értő emberek is könnyedén használni kezdhették. A WWW (World Wide Web) a CERN-ben, az európai részecskefizikai kutatóintézetben született meg. Tim Berners-Lee és Robert Caillau elgondolása alapján jött létre és minden kétséget kizáróan mondhatjuk, hogy az elkövetkező évtizedben forradalmasította a kommunikációt. 1998-ra háromszáz millió lett a webdokumentumok száma, naponta másfél millióval bővül.

A WorldWideWeb nevet először az a webböngésző program viselte amit Tim Berners-Lee 1990-as évek elején viselt. Annak érdekében, hogy elkerüljék a félreértést ami a világháló (WWW) és a dokumentumok megjelenítését megoldó számítógépes program összekeverése okozhat, a böngészőt átnevezték Nexusra. Az elkövetkező években verseny indult a legjobb böngésző megalkotása érdekében, amelyből a Netscape böngésző került ki győztesen.

 

1995-re a Netscape navigátor lett a legelterjedtebb böngésző, amikor a Microsoft Internet Explorer személyében új és jelentős, erőfölényben versenytársra tett szert, hiszen a Microsoft beépítette a Windows 95 csomagjába, de továbbra is jelentősen dominált a piacon a Netscape.

 

Az első böngészőháború elkezdődött, amikor az Internet Explorer 2.0 ingyenesen letölthetővé vált és ingyenes lett még a vállalati felhasználók számára is. Az elkövetkező években az Explorer és a Netscape egyre növekvő számú verzió egymás után jelentek meg. Egyre több új funkciókat adtak hozzá a fejlesztésekhez.

 

Az első böngészőháborúnak köszönhetjük a JavaScript programozási nyelvet, amelyet Bredan Elich a Netscape mérnöke fejlesztett ki. A neve első alkalommal Mocha valt, amint később LiveScript majd JavaScript-re neveztek át.

 

Az eBay szlogenje szerint A Világ online piaca 1995-ben alakult meg. A legtöbb alkalommal emlegetett történet szerint a PEZ cukorkák műanyag adagolójának csereberélésére hozták létre. Ezt a történetet a közönségkapcsolatokért felelős menedzser találta ki, a média számára.

 

Jorn Barger 1997 decemberében alkotta meg a „weblog” kifejezést. „A blogok gyakran frissített oldalak, melyek más cikkekre mutatnak a weben, gyakran megjegyzésekkel és azonos oldalon megtalálható cikkekre mutató linkekkel. Egy blog egyfajta folytonos utazás egy emberi útikönyvvel, akit megismersz. Sok útikönyvből lehet választani, és mindegyiknek saját olvasótábora van. Bajtársiasság és együttműködés van a blogokat vezető emberek között. Mindenfajta struktúra, gráf, gyűrű stb. szerint mutatnak egymásra” – mondta Dave Winer, aki az egyik első blogger.

 

1998-ban megalapították a GOOGLE vállalatot, amely a Google keresőmotort fejlesztette ki és üzemelteti. Larry Page és Sergey Brin a Stanford Egyetemen tanultak és fejlesztettek ki a weblapok közötti kapcsolatok matematikai analízisén alapuló keresőrendszer elméletét.

 

A keresőrendszer a Stanford Egyetem honlapján indult, google.stanford.edu domain névvel. 1997. szeptember 15-én védték le a google.com címet. A Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://frkzlrd.blog.hu/api/trackback/id/tr6115638446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása